بانک اطلاعات پزشکی پاراسات Medical Database Parasat

شمایل

* تشریح بیماریها * اخبار روز پزشکی * مسائل خانوادگی * خواندنیها از شهرستانها

پوكي استخوان (استئوپورز)

شايعترين بيماري استخواني بزرگسالان بويژه سالمندان است.شكستگي هاي لگن و بالاي ران ناشي از استئوپورز بخصوص در زنان به پديده اي جدي و رو به افزايش بدل گشته است.

علتي كه براي بروز پوكي استخوان ذكر مي شود عبارتند از: ارث و عوامل محيطي چون عدم تحرك رژيم نامطلوب غذايي، بروز برخي بيماريهاي مزمن و…

تحقيقات اپيدميولوژيك، عمده ترين دليل سرعت افزايش بروز استئوپورز را در كشورهاي آسيايي، تغييرات محيطي، شهرنشيني، كاهش فعاليت بدني و از همه مهمتر الگوهاي نامناسب غذايي مي دانند، بخصوص تغيير الگوي غذايي از رژيم هايي با اساس گياهي به رژيم هايي با اساس حيواني پيشگيري بهترين راه مقابله با استتئوپورز و تغذيه بخش مهمي در سلامت استخوان مي باشد.

تقريباً يك سوم توده استخوان را پروتئين تشكيل مي دهد پروتئين غذايي حاوي اسيد آمينه هاي ضروري است كه براي تشكيل استخوان مورد نياز مي باشد.اما دريافت مقادير زياد آن مضر است زيرا دريافت زياد پروتئين دفع كلسيم آندوژنز(توليد شده در بدن) را افزايش مي دهد.

دريافت زياد پروتئين حيواني غير لبني(مثل انواع گوشت ها) سبب افزايش تحليل استخواني مي شود.پروتئين حيواني به دليل مقادير بالاي اسيد آمينه هاي گوگرد را سبب توليد مقدار فراواني اسيد در بدن مي گردد.

عدم تعديل توليد اين اسيد بوسيله بازهاي شيميايي(مثل كربنات پتاسيم و غيره) و يا بازهاي طبيعي(مثل ميوه و سبزيجات) و يا عدم دفع آن توسط كليه ها كه خود ناشي از افت قدرت پالايش كليوي در اثر بالارفتن سن است، سرانجام ممكن است موجب بروز استئوپورز گردد.

پروتئين گياهي اثري مساعد در پيشگيري از پوكي استخوان دارد كه علت آن دارا بودن مقدار كم اسيد آمينه هاي گوگرد دار و مقدار زيادي ليزين است كه به اين ترتيب به ايجاد محيط قليايي در بدن كمك مي كند و مانع از تحليل استخواني مي شود.

درميان پروتئين هاي گياهي، سويا منبع خوبي است كه در سلامت استخوان تاثير داشته و سبب افزايش تراكم استخوان و پيشگيري از استئوپورز و شكستگي ناشي از آن بخصوص در زنان يائسه مي گردد.

مزيت پروتئين گياهي سويا، داشتن ايزوفلاول ها است كه تركيباتي شبيه استروژن در منابع گياهي هستند و تاثير خود را از طريق تحريك سلولهاي استخون ساز(استئوبلاست) براي تشكيل استخوان اعمال مي كند.

نتيجه : بررسي هاي مختلف حاكي است كه براي پيشگيري از استئوپورز توجه به موارد زير مفيد است:

– دريافت كافي ويتامين D و كلسيم و خودداري از دريافت موادي كه موجب افزايش دفع كلسيم و تاثير منفي و تعادل كلسيم مي شوند.

– دريافت مقدار بيشتر مورد نياز پروتئين و خودداري از زياده روي در مصرف آن

– دريافت بيشتر پروتئين گياهي نسبت به پروتئين حيواني

– بهترين نوع پروتئين گياهي سويا است كه مي تواند جايگزين قسمتي از پروتئين حيواني مي گردد.

– دريافت كافي مواد قليايي كننده مثل سبزيجات و ميوه جات

– خودداري از زياده روي در مصرف مواد اسيدي كننده مثل گوشت، قهوه، نوشابه هاي كولادار و غيره

– دريافت كافي ويتامين ث،ويتامين K ، پتاسيم و منيزيم

– توجه به ساير عوامل خطرزايي كه ناشي از تغذيه نمي باشد از جمله كم تحركي.

منبع:مديريت آموزش بيمارستان شهيد چمران

Filed under: آخـریـن مـطـالـب پـزشـکی, ارتـپـدی مـفاصـل عـضـلات

RSS پزشکی

بخشهای تخصصی

RSS تیتر اخبار جدید پزشکی

  • خطایی رخ داد! احتمالا خوراک از کار افتاده. بعدا دوباره تلاش کنید.

آرشیو

آمار سایت

  • 2,636,848 hits
%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: