بانک اطلاعات پزشکی پاراسات Medical Database Parasat

نقشک

* تشریح بیماریها * اخبار روز پزشکی * مسائل خانوادگی * خواندنیها از شهرستانها

غذاهاي آلي آيا غذاهاي طبيعي ارزش هزينه كردن را دارند؟

tasha_weddingghytyurtyrytu.jpg

مترجم دكتر مرتضي جلالي فخر
روزي بود، روزگاري بود، غذاهاي آلي فقط در فروشگاه‌هاي مواد تغذيه‌اي سالم در دسترس بودند، و تنها مصرف‌كنندگان خاص تمايل به پرداخت بهاي بيش‌تري براي مصرف مواد طبيعي و مواد غذايي سازگار با محيط زيست داشتند. امروزه، غذاهاي آلي به‌طور انكارناپذيري همه‌گير شده‌اند. نه تنها اين گروه مواد غذايي در هر خواربار فروشي در دسترس‌اند، بلكه حتي كمپاني‌هاي بزرگ توليدكننده مواد غذايي نيز وارد همين وادي شده‌اند.

 
خريداران مواد تغذيه‌اي آلي در جستجوي كسب اطمينان از اين نكته هستند كه شيوه‌ي توليد اين ماده‌ي غذايي آسيبي به كره‌ي زمين وارد نكرده است و از طرف ديگر به دنبال يافتن غذاهاي طبيعي‌تر، خالص‌تر و سالم‌ترند، اما آيا غذاهاي آلي به راستي ارزش اين هزينه كردن اضافي را دارند؟

 
دكتر ماريون نستل استاد دانشگاه نيويورك مي‌گويد: «اگر توانايي مالي خريد اين مواد غذايي را داريد، از آن‌ها استفاده كنيد. اين واقعاً يك انتخاب شخصي است اما چگونه كسي مي‌تواند فكر كند كه موادي مثل حشره‌كش‌ها، مي‌تواند براي شما خوب باشد؟»

 
اما كيچا هريس، سخنگوي اتحاديه‌ي رژيم غذايي آمريكا معتقد است: «هيچ مدركي دال بر برتري مواد غذايي آلي به غذاهاي سنتي وجود ندارد». او عقيده دارد نيازي نيست كه غذا الزاماً آلي باشد تا بتوان گفت سالم يا سازگار با محيط زيست است. او توصيه مي‌كند: «تلاش كنيد از غذايي استفاده كنيد كه نزديك به محل زندگي شما توليد شده باشد». او خاطرنشان مي‌كند برخي از غذاهاي آلي محصول كمپاني‌هاي چند مليتي هستند كه در مسافت‌هاي زيادي در طول كشور جابه‌جا شده‌اند.

 
دكتر هريس مي‌گويد: «شايد اين محصولات غذايي متشكل از مواد آلي باشد، اما ردپاهاي زيادي در محيط زيست به جاي مي‌گذارند از جمله آثار مواد نفتي-شيميايي به كار گرفته شده در حمل و نقل؛ حال آن‌كه اگر شما از محصولات توليد شده توسط سوپرماركت‌هاي كشاورزان محلي استفاده كنيد، اگرچه ممكن است كاملاً آلي نباشند اما تازه بوده و آثار زيان‌بار كم‌تري به محيط زيست وارد كرده‌اند».

 
چيزي كه تمام متخصصين در مورد آن اتفاق نظر دارند، اين است؛ صرف نظر از اين‌كه شما محصولات آلي را برمي‌گزينيد يا غذاهاي سنتي و يا محصولات پرورش داده شده در منطقه‌ي خود را، آن‌چه مهم است، اين است كه مقادير زيادي ميوه و سبزيجات مصرف كنيد. منافع حاصل از چنين رژيم غذايي، به مراتب بيش از خطرات احتمالي ناشي از مصرف حشره‌كش‌هاست.

 
چه چيزي يك ماده‌ي غذايي را در رده‌ي مواد آلي قرار مي‌دهد؟

 
واژه‌هايي نظير «فاقد هورمون»، «طبيعي» و … را با «آلي» اشتباه نكنيد. اين گونه‌‌هاي نام‌‌گذاري‌هاي مواد غذايي به‌وسيله‌ي قانون تأييد نشده‌اند.

 
وزارت كشاورزي آمريكا (USDA) يك «مهر مواد غذايي آلي» درست كرده است. مواد غذايي داري اين مهر بر اساس استانداردهاي ملي توليد، فرآوري و تهيه شده‌اند و از نظر ميزان و بقاياي حشره‌كش‌ها، هورمون‌ها و آنتي‌بيوتيك‌ها در چارچوب مشخصي قرار دارند.

 
بر اساس قوانين آژانس حفاظت محيط زيست (EPA) مواد غذايي «آلي» نبايد مجاور هرگونه حشره‌كش‌هاي سنتتيك، فضولات، مهندسي زيستي يا تشعشع يونيزه قرار گيرند. آن‌ها فقط مجاز به استفاده از حشره‌كش‌هاي مشتق از منابع طبيعي‌اند.

 
زماني‌كه قصد خريد يك ماده‌ي آلي را داريد، به دنبال چنين واژه‌هايي بر روي برچسب آن‌ها بگرديد:

 
مواد غذايي كه بر روي آن‌ها عبارت «100 درصد آلي» درج شده، فاقد هرگونه محتويات سنتتيك بوده و از نظر قانوني مي‌توانند داراي مهر USDA باشند.

 
مواد غذايي كه بر روي آن‌ها عبارت «آلي» قيد شده، حداقل محتوي 95 درصد مواد آلي‌اند. اين مواد از اجازه‌ي داشتن مهر آلي USDA برخوردارند.

 
مواد غذايي كه بر روي آن عبارت «توليد شده از مواد آلي» درج شده است، بايستي داراي حداقل 70 درصد محتواي آلي باشند، ولي چنين محصولاتي فاقد شرايط لازم براي دريافت مهر USDA اند.

 
گوشت، مرغ، تخم‌مرغ و محصولات لبني كه داراي برچسب «آلي» هستند، بايست از حيواناتي تهيه شده باشند كه هرگز آنتي‌بيوتيك يا هورمون رشد دريافت نكرده‌اند. دكتر نستل خاطرنشان مي‌كند: «اين تقريباً غير ممكن است كه شما بتوانيد گوشت آلي تهيه كنيد».

 
بايستي اين نكته را مدنظر داشت كه USDA هنوز استانداردهاي لازم براي غذاهاي دريايي و لوازم آرايشي آلي را به‌طور كامل تدوين نكرده است. اغلب مواد آرايشي محتواي مخلوطي از موادي هستند كه مي‌توانند آلي يا غيرآلي باشند.

 
كارشناسان توصيه مي‌كنند كه بخش عمده‌ي هزينه‌هاي مواد غذايي آلي را صرف توليد آن كنيد، چراكه احتمال آن كه محتوي حشره‌كش‌ها باشند، بيش‌تر است.

 
غذاهاي آلي و سلامت شما

 
USDA هرگز ادعا نكرده كه غذاهاي آلي، بي‌خطرتر، سالم‌تر يا مغذي‌تر از غذاهاي سنتي‌اند. هم‌چنين تحقيقات اندكي در رابطه با وضعيت سلامت كساني كه به‌طور عمده از مواد غذايي آلي تغذيه مي‌كنند، صورت گرفته است.

 
دولت مقادير بي‌خطر حشره‌كش‌ها را كه در فرآيند پرورش و توليد مواد غذايي قابل استفاده‌اند و نيز مقدار حشره‌كشي را كه مي‌تواند در سطح مواد غذايي بر جاي بماند معين كرده است.

 
بر اساس مطالب درج شده در وب‌سايتEPA از آن‌جاكه سيستم ايمني كودكان به‌طور كامل شكل نگرفته است، ممكن است كه آن‌ها در مقايسه با بزرگسالان با خطر بيش‌تري در برابر حشره‌كش‌ها مواجه شوند. اين وب سايت هم‌چنين خاطرنشان مي‌كند كه برنامه‌ي كنترل كيفيت غذايي 1996 استاندارهاي سخت‌گيرانه‌تري براي محافظت از كودكان و نوپايان در برابر خطرات حشره‌كش‌ها تبيين كرد.

 
بهاي خريد مواد آلي

 
توليد مواد آلي چه اندازه هزينه‌برتر است؟ انتظار مي‌رود كه 50 تا 100 درصد، بهاي بيش‌تري براي غذاهاي آلي پرداخت شود. علت آن است كه عموماً اين فرآيند، كار پرمشقت‌تري است، چرا كه ميزان محصول به دست آمده بدون كمك حشره‌كش‌ها، همواره مطلوب نيست.

 
گروه كاري محيط زيست، كه سازماني بدون نفع مالي، مستقر دز واشنگتن‌دي‌سي است، براي حداكثر صرفه‌جويي در بهاي خريد مواد غذايي آلي، توصيه مي‌كند كه تنها در مورد دوجين كثيف، محصولات غذايي كه بيش‌تر در معرض آلودگي با بقاياي حشره‌كش‌ها هستند- انواع آلي آن را تهيه كنيد:

 
هلو- سيب -فلفل- دلمه‌اي شيري- كرفس  شليل- توت فرنگي – گيلاس- گلابي- انگور- اسفناج- كاهو- سيب‌زميني

و كدام محصولات غذايي به احتمال قوي فاقد ارزش لازم براي پرداخت بهاي اضافي‌اند؟ 12 ماده‌ي غذايي زير به عنوان موادي كه از كم‌ترين بقاياي حشره‌كش در سطح خود برخوردارند، معرفي شده‌اند:

 
پاپايا- كلم بروكلي- كلم پيچ -موز- كيوي -نخود فرنگي (يخ زده)- آسپاراگوس- انبه- آناناس- ذرت شيرين (يخ زده)- آووكادو پياز

 
هم‌چنين شما مي‌توانيد با خريد از حراج‌ها، مقايسه‌ي قيمت‌ها و يا خريد از مغازه‌هاي كشاورزان محلي در هزينه‌هايتان بيش از پيش صرفه‌جويي كنيد. هم‌چنين حراج مواد غذايي آلي در فروشگاه‌هاي زنجيره‌اي و خواروبار فروشي‌ها مي‌تواند در زمان طولاني باعث صرفه‌جويي بيش‌تري در هزينه‌هاي مصرفي شما شود.

 
از بقاياي حشره‌كش‌ها بكاهيد

 
حتي اگر از مواد غذايي آلي استفاده نكنيد، با به كارگيري چند نكته‌ي ريز مي‌توانيد بقاياي آفت‌كش‌ها را در سطح مواد غذايي به خوبي كاهش دهيد.

 
  آن‌ها را به خوبي زير آب جاري شست و شو دهيد تا آلودگي، باكتري و بقاياي حشره‌كش‌ها از سطح آن زدوده شود. هرگز از صابون استفاده نكنيد.

 
  ميوه‌جات و سبزيجات را پوست نكيند.

 
  الياف خارجي سبزيجات ليفي را دور بيندازيد.

 
چربي و پوست قابل رويت در سطح گوشت يا مرغ را به خوبي جدا كنيد، چراكه بقاياي آفت‌كش‌ها عمدتاً در چربي تجمع مي‌يابند.
مجموعه‌ي متنوعي از غذاها، با منشاهاي متفاوت مصرف كنيد.
 
منبع مهیا نیوز mahyanews.com

Filed under: آخـریـن مـطـالـب پـزشـکی, اخـبـار روز پـزشـکـی

RSS پزشکی

بخشهای تخصصی

RSS تیتر اخبار جدید پزشکی

  • خطایی رخ داد! احتمالا خوراک از کار افتاده. بعدا دوباره تلاش کنید.

آرشیو

آمار سایت

  • 2,640,077 hits
%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: