حمله قلبی خطرناكترین عارضه پلاكهای چربی در سرخرگ های كرونر است. درد شدید قفسه سینه مهمترین علامت انسداد ناگهانی سرخرگ قلبی بوده و مهمترین اقدام مراجعه فوری و یا تماس با فوریتهای پزشكی است. اجتناب از حركت و استرس كاملاً الزامی بوده و فرد توسط تخت سیار به بخش اورژانس منتقل می شود. بعد از شرح حال و مطرح شدن حمله قلبی ابتدا از بیمار الكتروگرام قلبی گرفته می شود. در صورت تأیید تشخیص حمله قلبی توسط پزشك، بیمار برروی یك تخت مونیتور دار مجهز به امكانات بستری شده و هرگونه حركت قدغن می باشد. در صورتی كه امكانات آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی اورژانس در دسترس باشد مؤثرترین روش درمانی بوده و بیمار سریعاً به بخش آنژیوگرافی منتقل شده و محل لخته خون داخل سرخرگ توسط بالون و یا تعبیه استنت باز می شود. متأسفانه در اكثر قریب به اتفاق مراكز درمانی كشور، امكانات آنژیوپلاستی به صورت اورژانسی مهیا نیست و از روشهای دارویی برای رفع انسداد سرخرگی استفاده می شود.
در صورت انسداد كامل سرخرگ از داروهای ترومبولیتیك استفاده می شود. تنها داروی ترومبولیتیك موجود در كشور داروی استرپتوكیناز است كه از طریق سیاهرگی و در طی 1 ساعت تزریق می شود. این دارو منجر به حل شدن لخته خون موجود بر روی پلاك و در نتیجه رفع انسداد و برگشت خون به عضله آسیب دیده قلب می شود. لازم به ذكر است كه موفقیت درمان با داروی استرپتوکیناز حدود 50% است و در بقیه موارد انسداد رفع نشده و آسیب عضلانی قلب باقی می ماند. در هنگام تزریق استرپتوکیناز ، مونیتورینگ قلبی انجام شده و وسایل احیا آماده می باشند. داروی استرپتوکیناز بالقوه می تواند منجر به خونریزی از سایر ارگانها شده و مهمترین عارضه حیاتی و همچنین سابقه سكته های مغزی در طی 2-1 سال اخیر قدغن است. یكی دیگر از عوارض جانبی این دارو ایجاد افزایش حساسیت شدید و افت فشار خون می باشد كه گاهاً نیاز به قطع دارو می باشد. برطرف كردن درد توسط داروهای مخدر از قبیل مورفین، نیترات وریدی، پیشگیری از تشكیل مجدد لخته توسط آسپیرین خوراكی و هپارین وریدی و دارو های كندكننده فعالیت قلب از اجزاء دیگر درمان می باشند.
در موارد انسداد كامل سرخرگ نیازی به تجویز استرپتوکیناز نیست. مؤثرترین درمان ،آنژیوپلاستی اورژانسی است. ولی در اغلب موارد تشكیل لخته و انسداد كامل توسط داروهای آسپیرین و هیارین كنترل شده وبیمار تا برطرف شدن علایم و دوره حاد در بخش CCU تحت نظر قرار می گیرد. احتمال آریتمی های خطرناك بطنی در طی مرحله حاد حمله قلبی زیاد است. بنابراین بستری بودن بیمار در بخش CCU الزامی است. در صورت ایجاد این آریتمی ها درمان فوری در بخش CCU به راحتی قابل انجام است ولی در صورت تأخیر در درمان ایجاد آریتمی در خارج از بیمارستان ممكن است منجر به مرگ فرد مبتلا شود.
در طی مرحله حاد حمله قلبی حركت بیمار ممنوع بوده و تغذیه خوراكی قدغن است. پس از 24-12 ساعت از قطع درد بیمار می تواند از تخت پایین آمده و شروع به فعالیت های سبك نماید و تغذیه با رژیم سبك شروع می شود. در صورتی كه علایم درد قفسه سینه و یا تغییرات نواری الكتروگرام پس از این مدت ادامه یابد بیمار به بخش مجهز به آنژیوگرافی منتقل شده و در صورت نیاز آنژیوپلاستی و یا عمل جراحیCABG انجام می شود. در غیر این صورت پس از 5-4 روز بستری در بخش اقدامات تشخیصی شامل اكوكاردیوگرافی و در صورت صلاحدید، تست ورزش با آستانه پایین برای بیمار انجام می شود. در صورت وجود علایم خطرناك بیمار جهت آنژیوگرافی اعزام می شود. در غیر این صورت از بیمارستان مرخص می شود.
پس از ترخیص محدودیت فعالیت و استراحت در منزل برای 4-3 هفته الزامی است. در طی این مدت داروهای خوراكی طبق دستور پزشك ادامه یافته و مجدداً برای تست ورزش با آستانه بالا و یا اسكن پرفیوژن مراجعه می كند. در صورت وجود علایم كاهش خونرسانی به عضله قلب در این آزمون، بیمار جهت آنژیوگرافی اعزام می شود. مهمترین اقداماتی كه پس از حمله قلبی در فرد مبتلا موجب كاهش احتمالی حمله قلبی مجدد و عوارض خطرناك می شود شامل كنترل چربی خون، كنترل فشارخون، ترك مصرف سیگار، فعالیت بدنی طبق صلاحدید پزشك ،كنترل دیابت و رژیم غذایی مناسب می باشد. درمان دارویی شامل آسپیرین و داروهای دیگری است كه در صورت تجویز پزشك باید به دقت مصرف شده و احتمالاً تا آخرعمر مصرف شوند. فعالیت بدنی طبق صلاحدید پزشك می باشد و ممكن است نیاز به تست ورزش و گذراندن یك دوره بازتوانی باشد. در صورت عدم وجود تنگی سرخرگی ممكن است هرگونه فعالیت بدنی بلامانع باشد. در صورت ایجاد نارسایی قلبی بعد از انفاركتوس مراقبتهای ویژه طبق نظر پزشك انجام می شود.
منبع: iranmed.info
Filed under: قـلـب و عـروق, آخـریـن مـطـالـب پـزشـکی