بانک اطلاعات پزشکی پاراسات Medical Database Parasat

شمایل

* تشریح بیماریها * اخبار روز پزشکی * مسائل خانوادگی * خواندنیها از شهرستانها

چه بخوریم ، چه نخوریم؟!

هیچ غذایی به تنهایی قادر نیست که مواد مغذی مورد نیاز بدن شما را تامین کند. بنابراین یک برنامه غذایی خوب، برنامه ایست که شامل انواع مختلف مواد غذایی باشد.

مواد غذایی به چهار گروه متفاوت تقسیم می شوند:

• میوه ها و سبزیجات ( پرتقال، سیب، موز، هویج، اسفناج…)

• تمام دانه ها، غلات، و نان( گندم، برنج، جو، سبوس…)

• محصولات لبنی( تمام محصولات تهیه شده از شیرمانند کره، خامه، ماست…)

• انواع گوشت قرمز، گوشت سفید( ماهی و مرغ )، تخم مرغ، حبوبات وخشکبار.

اینکه به طور روزانه از همه این گروههای غذایی مصرف کنیم مهم است. با این کار می توانیم مطمئن باشیم که بدن ما از لحاظ مواد مغذی مورد نیاز تامین است.

مواد مغذی اصلی شامل کربوهیدراتها، پروتئین ها، چربی ها، ویتامین ها، و مواد معدنی می باشند. مواد مغذی این توانایی را به بدن میدهند تا بتواند به خوبی رشد کند و فعالیت داشته باشد. کربوهیدراتها تامین کننده انرژی برای ما می باشند. برای تامین کربوهیدراتها حبوبات خشک شده، نخود سبز، عدس، تمام نانهای غلات، میوه ها و سبزیجات انتخابهای سالمی می باشند. بدن به پروتئین برای رشد و تامین نوعی انرژی پشتیبان نیاز دارد. اتخابهای سالم شامل گوشت و محصولات لبنی کم چربی نیز می باشند.

مواد غذایی دارای فیبر زیاد نیز انتخابهای مناسبی هستند. فیبرها منشا گیاهی دارند و به پایین آمدن سطح گلوکز و چربی خون کمک می کنند. غذاهایی مانند حبوبات پخته شده، نخود سبز، میوه ها، غلات، سبزیجات و تمام نانهای غلات دارای فیبر فراوان می باشند.

چه غذاهایی نا سالمند ؟

چربی جزء مواد مغذی می باشد و ما به مقداری چربی در رژیم غذایی خود نیاز داریم. اما چربی زیاد برای هیچ کس مفید نمی باشد و برای مبتلایان به دیابت می تواند بسیار مضر باشد. مصرف مقادیر زیاد چربی یا کلسترول می تواند احتمال به وجود آمدن بیماریهای قلبی و یا سخت شدن شریانها را افزایش دهد. مبتلایان به دیابت بیشتر از افراد دیگر در معرض ابتلا به این بیماریها هستند، بنابر این محدود نمودن میزان چربی مصرفی در رژیم غذایی بسیار مهم می باشد.

چربی در بسیاری از غذاها یافت می شود. گوشت قرمز، محصولات لبنی( شیر، کره، خامه، پنیر،…و بستنی)، زرده تخم مرغ، چاشنی های سالاد، روغن های گیاهی و بسیاری از دسر ها دارای چربی بالایی می باشند.

برای کاهش سطوح چربی و کلسترول باید:

• از قطعات نازک گوشت استفاده نمایید. چربی های اضافه را کاملاً بردارید.

• بیشتر از گوشت مرغ و ماهی( بدون پوست ) استفاده نمایید.

• مارگارین های رژیمی را جایگزین کره نمایید.

• فقط شیر بدون چربی یا کم چربی بنوشید.

• تعداد تخم مرغهای مصرفی را به 3 تا 4 عدد در هفته محدود نموده و هر از گاهی از جگر استفاده نمایید.

نمک زیاد باعث افزایش فشار خون خواهد شد. غذاهای بسیاری حاوی نمک می باشند. گاهی اوقات قادر به چشیدن نمک موجود در برخی غذاها می باشیم( مانند نمک موجود در گوشت نمک سود شده یا خیار شور) اما علاوه بر این نمک، نمک نهانی در بسیاری از مواد غذایی مثل برخی پنیرها، چاشنی های سالاد، و سوپ های کنسرو شده وجود دارد که به راحتی قادر به احساس طعم شور آن نیستیم. در هنگام استفاده از نمک یا چربی به خاطر داشته باشید که گاهی مقادیر اندک نیز ممکن است مضرات بسیاری را در بر داشته باشند.

مبتلایان به دیابت باید قند کمتری مصرف نمایند. غذاهایی مانند دسرها( کیکها، کلوچه ها…)، غذاهای قندی صبحانه، شکر، عسل و شربت دارای قند فراوانی می باشند. یک قوطی نوشابه 370 سی سی دارای 9 قاشق چایخوری شکر می باشد.

در نهایت، پیشنهاد مفید A.D.A اینست که از الکل دور بمانید و اگر تمایل به استفاده از نوشابه های الکلی دارید حتماٌ از پزشک مشاور تغذیه خود برای انتخاب کم ضرر ترین نوع آن کمک بگیرید.

اصول کلی:

 

1. در روزهایی که فشار عصبی دارید در فواصل کوتاه ( هر سه ساعت یکبار) و هر بار به مقدار کم غذا بخورید و از خوردن غذاهای شیرین خودداری کنید و در عوض غذاهای کربوهیدراتی بخورید این مواد سرتونین را افزایش داده و باعث آرامش اعصاب می شود. ویتامین C نیز از فشار روحی جلوگیری می کند.

2. غذاهای گیاهی را جایگزین غذاهای حیوانی کنید البته در رژیم گیاهخواری مراقب کمبود آهن و B12 باشید.

3. غذاهای ضدسم و ضدعفونی کننده و تصفیه کننده خون را که دارای موادی مثل گوگرد و ارسنیک هستند باید مصرف کرد مثل کلم، شلغم، گلابی و بویژه عسل و سیر و پیاز

4. آب عامل پیشگیری اکثر بیماریها و درمان آنهاست. به ازای کم شدن هر 5% از آب بدن 30% از تمرکز فکر کاهش می یابد.نوشیدن حداقل 12 لیوان آب و چای فراموش نشود.

5. هنگام غذاخوردن فکرتان را مشغول نکنید و در موقع کار استرس و ناراحتی غذا نخورید.

6. میوه ها و سبزیجات تازه بخصوص کاهو، اسفناج، شلغم، مرکبات مهمترین موادی هستند که روزانه به صورت خام باید مصرف شوند.

7. متنوع بخوریم!

متنوع و به اندازه خورده و به تناسب در ترکیب مواد غذایی بایکدیگر توجه کنیم.

8. در روز چندین بار غلات و به اندازه کافی سیب زمینی بخوریم!

نان- ماکارونی-برنج- غلات و سیب زمینی منبع ویتامین ها و مواد معدنی و fiber هستند و درعین حال کم چربی می باشند.

9. درمورد سبزیجات و میوه- اصل پنج بار در روز را فراموش نکنیم!

مصرف پنج بار میوه و سبزیجات در روز ایده ال است. بهتر است که این محصولات -تازه مصرف شده و یا در صورت امکان خیلی کم وکوتاه پخته شده باشند. یک بار از این پنج بار، آب میوه مصرف کنیم.

10. روزانه به اندازه کافی- لبنیات و حداقل یکبار در هفته ماهی بخوریم.گوشت و تخم مرغ هم به اندازه مصرف کنیم!

لبنیات و ماهی مواد غذایی زیادی مثل کلسیم در بردارند. ماهی منبع ید و selenium و omega 3 میباشد. گوشت بخاطر درصد زیاد آهن و ویتامین های B1 – B6 و B12 اهمیت دارد. مصرف ۳۰۰ تا ۶۰۰ گرم گوشت درهفته معمولا کافیست. در صورت مصرف گوشت و لبنیات – نوع کم چربی آن پیشنهاد میشود.

11. چربی – کم مصرف کنیم و از مواد پرچربی صرف نظر کنیم!

مصرف زیاد چربی باعث چاقی شده و می تواند ناراحتی های قلبی و سرطان را به دنبال داشته باشد. ۷۰ تا ۹۰ گرم چربی در روز – آنهم در صورت امکان روغن ویا چربی های گیاهی کافی خواهدبود. فراموش نکنیم که مقدار زیادی چربی نامرئی در محصولات گوشتی-مثل سوسیس و کالباس- و شیرینی ها و شکلات ها و محصولات لبنیاتی وجود دارد.

12. در مصرف قند و شکر و نمک صرفه جوئی کنیم!

شکر و محصولاتی که با شکر تولید شده اند بهتر است بمقدارخیلی کم استفاده شوند. توجه: در تولید انواع نوشابه ها نیز درصدی شکر بکاررفته است. به جای مصرف نمک – بهتراست از ادویه های گیاهی استفاده شود و درغیر این صورت از نمک همراه با ید، Jodine، استفاده کنیم.

13. به اندازه بنوشیم!

آب ماده ایست زندگی بخش. برای افراد بالغ- مصرف حداقل یک لیترو نیم آب پیشنهاد می شود.

14. خوشمزه و سالم بپزیم!

کوتاه بپزیم – با آب کم – با چربی کم و حرارت کم. بدین ترتیب مزه طبیعی و مواد حیاتی در مواد گیاهی موجود درغذا از بین نمی رود و مواد مضر جدید درحین پخت وپزبا حرارت زیاد تولید نمیشوند.

15. آهسته بخوریم و لذت ببریم!

درست – آهسته و آگاهانه بخوریم و با تمام وجود لذت ببریم.

16. به طور مرتب خود را وزن کنیم و پرتحرک باشیم!

وزن مناسب – مشوق ما و باعث شادمانی و سلامتی خواهد بود. تحرک و ورزش – سرحالی و سرزندگی و شادمانی را درپی خواهند داشت.

منبع : سایت American Diabetes Association

اخذ :   ariandiet.ir

 

 

 

Advertisements

دسته‌بندی شده در: آخـریـن مـطـالـب پـزشـکی, تـغـذیـه

RSS پزشکی

بخشهای تخصصی

RSS تیتر اخبار جدید پزشکی

  • خطایی رخ داد! احتمالا خوراک از کار افتاده. بعدا دوباره تلاش کنید.

آرشیو

آمار سایت

  • 2,607,604 hits
%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: